Monday, February 28, 2011

madeleines

 

 

 023

 

seriously, i really can’t remember when was the last time i ate madeleines ni…hmmmm dah lama sangat tak makan madeleines ni sampai macam dah lupa plak apa rasanya :-P

ha ah iyyo lah tu ye! kalau tanya my other half apa rasa madeleines ni sure dia kat 100% rasa macam bahulu which is ada betulnya tapikan i lagi suka madeleines ni kalau nak compare ngan bahulou… jangan tanya kenapa ye? sebabnya i pun tatau. yang i tahu, kalau i makan madeleines tu, mesti i boleh makan banyak tapi kalau makan bahulu, surenya i hanya makan sebijik je buat syarat aje :-D

anyway, this time buat half batter je sebabnya i cuma ada seketul je madeleines punya baking pan tu. dah lah ada seketul je, pastu cuma ada 5 biji shells je kat pan tuh…haaa can imagine la berapa lama i nak kena bertenggek kat dapur tu kan..tak sabar punya fasal, i guna je bekas yang wat bahulu tuh tapikan ada kanak kanak jual mahal takmo makan yang rupa bahulu tu, nak jugak makan yang ada rupa bentuk shell tuh ;-)

2011-02-28 

ini resepi madeleines yang i slalu buat. amik ni from the 500 cupcakes and muffins book 

ingredients

4 eggs

175 gm castor sugar

125 gm flour

1 tsp baking powder

115 gm unsalted butter, melted and cooled

1 tbsp grated lemon zest

and icing sugar for dusting

 

Method

With a mixer, cream sugar & eggs till creamy, pale and thick.

then, sieve the flour and baking powder into separate bowl. then, on low speed mixer, slowly add the flour into the egg mixture

then pour in the melted butter and stir in lemon zest

then refrigerate for 20 minutes

then preheat the oven to 175 C and spoon the batter into the baking tin, filling each mould about two-thirds full

bake for 20 minutes

remove tin from oven and cool for 10 minutes before removing the madeleines from the tin and then dust with the icing sugar024

Sunday, February 27, 2011

grilled dory with lemon oil sauce

 

015

gara gara nak makan grilled dory tapi tak nak menambahkan lagi keberatan badan dengan lemon butter sauce bak kata shidah tu, maka i pun menggoogle sauce lain yang boleh jadi teman my grilled dory nih..errr rasanya the calories tidak ler sebanyak calories dalam butter sauce tuh…rasanya lah hikhik ;-P

jumpa sauce ni kat allrecipe and i cuba je lah and hmmm memang enak sekali di makan dengan my grilled dory nih. jaaadilah kan buat alas perut untuk malam ni, dah lah siang tadi melantak asam pedas berpinggan pinggan errr asam pedas kat kedai ye! bukan asam pedas yang i masak..i tak reti masak asam pedas kikiki makan asam pedas kat kedai lagi bagus and laagi sedap dari yang i masak tau! err naper tetiba citer pasal asam pedas pulak?

2011-02-261

anyway, here’s the recipe

 

bahan bahan untuk grilled dory

dory fillet – 2 keping – cuci n keringkan with kitchen towel 

fresh thymes

sedikit black pepper

sedikit garam

cara cara

gaulkan semua bahan di atas and rub against the dory fillet and leave for at least 15 minutes

then grill di atas grilled pan sehingga masak – masa tengah grill dory ni jgn lupa brushkan fillet tu with lemon oil sauce ni ye!

and bila nak makan pun boleh gak tuangkan sauce ni kat fillet tadi

027

bahan bahan untuk lemon oil sauce

  • 1/2 cup olive oil
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 1 pinch salt
  • 1 pinch pepper
Directions
  1. In a small jar with a tight-fitting lid, combine the olive oil, lemon juice, oregano, salt and pepper. Seal, and shake until well blended. Use to brush onto chicken or fish when cooking, and set aside some for serving with the meal. Shake or stir before using, as the oil will separate.

 

 018

Saturday, February 26, 2011

snow white ke ariel nak makan apam?

 

 

006

 

hasya masih asyik masyuk melayan cerita princess, mula lah verangan nak jadi snow white, nak jadi ariel, nak jadi cinderella and macam macam lagi lah

dah lama hutang nak buat apam dengan hasya ni tapi i yang tak buat buat sebab sungguh tak suka nak main trial and error ngan api and kukusan tu sebabnya banyak yang error je…asyik asyik tak menjadi and asyik asyik mengenyangkan mr T aje. sudahnya banyak ketul apam dah hutang dengan hasya anak i tu suka sangat makan apam, kalau nampak kat kedai mesti mau beli aje

semalam ternampak yat buat apam and kebetulan hasya ada kat sebelah i, hah, mommy was caught red handed bila hasya tanya “mommy niiiiii, asyik asyik tak nak buat apam for hasya. mommy kan the best cook in the world” aikkk siap bodek lagi tuh semata mata nak makan apam ye hasya!

anyway hasya, finally mommy gave up and mommy made these apams for you well, mommy slalu buat apam untuk hasya je pun :-)

 2011-02-26

resepi, originate from myresipi tapi i amik from here. thanks to the owner for sharing this recipe, even i yang kurang suka apam pun boleh layan berbiji biji jugak apam ni…hasya? toksah tanya lah coz memang banyak biji dia makan :-D

 

Bahan-bahan

3 cawan tepung beras

1 cawan tepung gandum

2 cawan gula pasir  (saya guna gula castor)

1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)

2 cawan nasi

3 cawan air

1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara

Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar

Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.

Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.

Perapkan adunan selama sejam (saya perap 2 jam). Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.

Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.

Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya guna wilton gel coloring saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

 

source: bdaria and hanamemories

013

Friday, February 25, 2011

lunch separa segera ;-)

 

kenapa separa segera? sebabnya kena goreng ayam and buatkan acar masak nih ;-)

003

 

makan pulak dengan kari kambing orang bagi nih…hmmm sedappppp ;-)

004

almaklum laaa ada makcik bagi gulai kambing ni maka saya terima je lah dengan hati yang berbunga riang cakap aje lah yang awak tu suka makan kambing kan senang citer walaupun masa nak amik gulai tu macam malu malu kucing je lagaknya ;-P

anyway, sebab nak makan gulai kambing ni maka saya buatkan acar masak yang simple ni.. resepi ni pun saya main ingat ingat je macam mana mak mentua saya slalu buat..sedap gak kat tekak kami hikhik

bahan bahan 

1 batang timun

1 batang carrot

2 ulas bawang putih 

2 biji bawang merah yang sederhana

1 tbsp cili giling

3 tbsp apple cider vinegar (boleh guna cuka biasa ye)

3/4 cawan air

1/2 tsp serbuk kunyit

1/2 tsp biji sawi

garam dan gula secukup rasa

sedikit minyak

Cara-cara

potong dadu kecil kecil  bawang putih dan mayang bawang merah

then potong memanjang carrot dan timun and rendam dalam air garam

Panaskan minyak and tumis bawang putih

then masukkan serbuk kunyit dan cili giling and tumis hingga berbau wangi

then masukkan air. biar kejap hingga mendidih then baru masukkan timun,carrot, vinegar, biji sawi, bawang merah dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya

kacau sekejap then tutup api

005

Thursday, February 24, 2011

owh mango! owh cheese! owh layer cake :-))

 

 

024

 

kemarinkan encik google telah bawa saya ke sini for my banana and mango smoothie and masa tengah mengingat camner nak buat smoothie tu iya saya main ingat ingat je resepi smoothie tu sebab kengkonon macam ada photographic memory lah tuuuu  and tetiba mata saya ternampak satu post yang ada bunyi bunyi layer cake dan mango pulak…apa lagi, harus di selidik resepi tu kan!

sudahnya lepas habis minum smoothie saya pun dengan jayanya buatkan kek lapis nih. sebab dah malam habis bakarnya so, tak sempat merasa kemarin, semalam je sempat merasanya and sempat jugaklah bawak sikit untuk kengkawan makan petang semalam and everybody lovesss the taste. as for me, of course i love it hehehe ;-)

here’s the recipe ye! thanks a bunch to rima for this wonderful recipe and owh semalam nampak rima tayang another layer cake…hmmm keteringinan nak merasa tu dah datang dah…errr next week lah ye!

 

 2011-02-231

 

Ingredients
450gm butter ( saya guna anchor) 
397 gm condense milk 
250gm cream cheese, room temp
10 eggs (grade A)
150gm sugar
200gm Hong Kong flour
1 tbsp ovalette
100gm Horlick
120 gm preserved mango (slice and cut into smaller chunks and mix it with mango puree..saya cuma guna mango juice ke apa nama tu mango utk buat juice tu, saya guna about 4 tbsp)
2 tbsp mango puree (saya juice tadi juga)
Mango essence (tak taruk pun)
Orange or yellow colouring (saya cuma guna yellow coloring)

  023
Method


Preheat oven 180C and greased a 9 x 9 " pan

 
1. pukul butter, cream cheese and condense milk sehingga putih dan gebu - then set aside.
2. In another bowl.. pukul telur, gula, tepung hong kong, horlick and ovalette sehingga kembang betul
3. then campurkan kedua dua adunan tadi dan gaul rata dengan spatula 
4. bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan satu bahagian di biar pada warna asal dan satu bahagian lagi di campur warna kuning dan mango puree serta mango preserved tadi

5.untuk lapisan pertama, masukkan 6 tbsp adunan warna asal tadi ke dalam baking pan dan bakar pada suhu 175 degree selama 5-10 minit atau sehingga kekuningan..guna api atas bawah ye!

6.then keluarkan dari oven presskan lapisan pertama tadi sebelum masukkan lapisan kedua

7.lapisan kedua adalah lapisan warna kuning dan bakar lapisan kedua dan seterusnya dengan menggunakan api atas sahaja pada suhu 150-175 degree dan make sure pintu oven terbuka sedikit ye! (selang selikan warna asal dengan warna kuning ye!)

8.make sure keluarkan cake dari oven bila dah berwarna kekuningan dan make sure presskan setiap lapisan yang sudah di bakar sebelum masukkan adunan seterusnya

untuk lapisan terakhir, i bakar guna api atas selama 5-7 minit then keluarkan pan tadi dan tutup pan tadi dengan aluminium foil and then bakar lagi skali guna api atas bawah pula selama 10 minit.

siap!

source: bisousatoi

** saya hanya taruk 6 tbsp batter saja untuk setiap lapisan sebab kali ni guna 9 x 9 punya pan, kalau guna 8x8 taruk 4-5 tbsp je ye!

  Collages4-1

Wednesday, February 23, 2011

nachos and smoothie for dinner ;-)

 

 

012-1

plan asal nak buat grilled dory last nite tapi the other half mintak nak makan nachos je and hasya pulak dok mintak nak minum mango and banana smoothie… ha ah mango and banana smoothie ye! i thought banana smoothie and mango smoothie tapi dia cakap “ i want a banana and mango mix together and then they become smoothie laaa” errr pandai pulak anak i tu bagi instruction ye! tak pernah pernah i minum smoothie macam ni…boleh masuk ke ke tekak i ni ye!

then, i pun mulalah guna khidmat en google yang cemerlang itu..jumpa lah recipe banana mango smoothie ni and i guna je recepi dari sini ye! thanks dear for sharing this recipe. anak i suka and mommy and her papa pun sukak :-D

and here’s the recipe

Ingredients

1 large mango diced and chilled

1 banana

1/2 cup of yogurt  ( i used plain yogurt)

1 cup of orange juice

6 ice cubes

Directions

Blend the orange juice, yogurt and banana till well mixed. Next add the ice cubes and mango and continue blending till mango is mixed in.  Enjoy or chill if desired.

source: bisousatoi

 

001

and here’s another version of my nachos sauce ye!

 

bahan bahan

sedikit chicken breast ( di potong kecil2, cuci dan toskan)

1/2 biji bawang besar (diced)

1 biji tomato - diced

5 tbsp tomato puree

sedikit dried oregano (optional)

1/4 cup of milk (saya guna low fat)

4 tbsp baked beans

salt

olive oil untuk menumis

 

 

Cara cara

panaskan olive oil dan tumis bawng besar sehingga wangi

then masukkan ayam tadi – kacau hingga ayam masak

then tomato dan milk, kacau lagi hingga mendidih

and then masukkan tomato puree, baked beans dan garam serta oregano

kacau hingga sebati dan bila dah agak pekat boleh ditutup api

sedia untuk di cicah denga nachos tadi

2011-02-24

Tuesday, February 22, 2011

angel hair pasta for my little angel

 

 

 

014

 

ada sorang kanak kanak sorang je pun kanak kanak kat rumah ni sungguh kurang suka makan nasi tau!

so kan tiap hari mommy dia kena buatkan pasta pasta pasta untuk dia. haiii mommy dia pulak yang naik jemu dah tengok pasta pasta nih

tapi kanak kanak tu tak jemu jemu jugak…nak jugak pasta..kalau cakap tonite kita makan nasi, mula lah muka monyok aje tapi kalau sebut tonite kita makan pizza, suka pulak dia hikhik i pun tak tau lah kanak kanak ni ikut siapa ntah suka sangat makan pasta pasta pasta and now pizza pulak

dinner malam tadi i buatkan angel hair pasta with garlic shrimp and broccoli ni untuk dia tapi dia cuma makan pasta and broccoli je. shrimp tu mommy dia yang makan :D 

 

 

2011-02-221

ini resepinya ye!

ingredients:

angel hair pasta  – cook in boiling water til al dante

- 1 tbsp butter

- 3 garlic cloves - finely chopped

- shrimp – suka hati nak banyak mana

-broccoli, broken into flowerets

-1/2 cup milk – i used low fat

- 1/2 tbsp flour

- 2 tbsp grated parmeesan cheese

- a dash of worcestershire sauce

-salt n white pepper to taste.

 

Methods:

-melt butter in sauce pan and add the garlic and prawn and fry until the garlic softened and the prawn is cooked

- then add the milk and  the flour, kacau kejap and bila dah nampak pekat tu

- then add a dash of worcestershire sauce, broccoli and pasta – mixed well

-then add the grated cheese, salt and pepper and stir them altogether and heat gently for about 1-2 minutes.

2011-02-23

Monday, February 21, 2011

chocolate chips cookies untuk kanak kanak riang ;-)

 

2011-02-202

weekend itu hari hasya’s cousin datang sleep over at our house. i baked these chocolate chips cookies for both of them

suka lah dorang, penat memain pastu berdua duan makan choc chips cookies ni

bila tiba nak hantar cousin dia balik rumah, hasya tak nangis but her cousin yang nangis sebab tak nak balik. macam macam kelentong baru boleh hantar dia balik tapi bila sampai her house dia nangis nak ikut we all lagi. sudahnya we all lari je balik hikhik tapi promise lah nanti we all datang amik dia lagi. dalam keta pulak hasya yang nangis sebab sedih takde kawan nak main lagi dah.

2011-02-203

anyway, here’s the recipe. i amik ni kat sini

Ingredients
  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 1 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons hot water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups semisweet chocolate chips
  • 1 cup chopped walnuts – saya tak masukkan pun
Directions
  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla.
  3. Dissolve baking soda in hot water. (saya tak buat mcm ni – saya masukkan je baking soda n hot water dlm batter tu skali harung je)
  4. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
  5. Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.  (saya lebihkan masa bakar tu sebab nak lagi crunchy – saya bakar dlm 15 – 18 minit)

source: allrecipe.com

018

Sunday, February 20, 2011

bilis belachan

 

 

 

2011-02-20

 

makan bilis goreng belacan ni tadi pagi

makan pulak dengan nasi lemak halba dan sambal udang

apa rasanya? lorrrr tanya pulak ye! sedapla jawabnya :D

hadoiii pepagi minggu je makan nasi lemak berpinggan pinggan kan! reasonnya nak lepas gian hari lain kena makan toast bread or cereal je :D

selalunya kalau masak nasi lemak, ikan bilis tu either buat sambal or goreng macam tu je tapi tadi pagi terasa nak try cara puan ini punya resepi ikan bilis belacan ni.  

ini resepinya ye!  to ermayum, thanks for sharing this recipe and please allow me to share it here pulak ye! sedappp i suka :D

 

 

2011-02-201

Bahan2

segenggam ikan bilis
Bawang Kecil - Hiris halus ( saya guna sebiji bawang merah size sederhana)
Cili Padi- Belah 2 serong- 10 biji or more.
Belacan (setengah ibu jari)


Cara2
panaskan kuali and minyak
masukkan ikan bilis- goreng separuh garing (mesti goreng ikan bilis dulu or if goreng all- ikan bilis tak garing )
masukkan belacan - hancurkan belacan dalam myk dgn sudu
masukkan bawang and cili
ready to serve bila bawang dah layu.

 


Note: if you cook nasi lemak and try this instead of plain ikan bilis goreng

Saturday, February 19, 2011

owh! ada pound cake rupanya….

 

016-1

buat kek ni right after lunch semalam tapikan elok je lepas masukkan kek ni dalam oven i pi naik atas nak mandi

then alih alih lepas habis mandi i boleh pulak lepak lepak ngan hasya. tetiba hidung terbau something tapi tak tau pulak from where..errr bau tu sedap laaa then sebab bau tu sedap i turun bawah and pi tengok bau apa tu and bila dah sampai dapur baru ler teringat ada kek sebijik dalam oven…haissshhh nasib baik ada bau wangi ni kan! kalau takde bau ni maunya i terus kelupaan pasal kek ni :D

actually plan nak buat kek lain tapi kek lain pulak jadinya sebab main ikut apa yang ada kat dapur. anyway, tak rugi sangat buat kek ni sebab rasanya hmmmmmm oooh la la….sungguh super duper lajat…tak rugi arrr buat kek ni ;-)

 

2011-02-18

and here’s the recipe, amik ni kat yat and she got it from rima who found it at bakingfiendsunite. anyway, thanks to them for sharing this wonderful recipe

 

Ingredients

240g good quality butter

90g sugar

1/2 tsp salt

1 cup (304g) condensed milk

3 tsp vanilla paste

240g cake flour

1 1/2 tsp baking powder - I used double acting

4 large eggs

 

Method

- Sift cake flour and baking powder together. Set aside.

- Cream butter and sugar together till light and fluffy.

- Add in salt and vanilla paste and cream well.

- Pour in condensed milk and cream till well combined.

- Using the mixer on low speed, add in flour in 3 additions. Mix till batter is smooth.

- Add in eggs one at a time. Make sure it's well mixed and smooth.

- Bake at 175 degrees for 1 hour – i used 8x8 inch square pan

2011-02-181

Friday, February 18, 2011

makan tomyam pedas panas panas

 

makan pulak di tengah hari yang panas

hamboiii memang berpeluh peluh baju dan berhingus hingus lah hidung kan!

2011-02-146

anyway, siapa suruh makan tomyam di tengah hari yang panas tu…dah lah makan kat dapur je…laaaagi lah panas sebabnya kipas pun tarak kat dapur tuh..padan lerr muka kamu ye!

nah ini dia resepi tomyam seafood campak campak aje tapi sedap bila di makan…hikhik ferasan betul tuh :D

 

Bahan-bahan (ni untuk 2 org makan lah kot)

1/2 biji bawang besar di hiris 

1 ulas bawang putih –di ketuk

3-4 tbsp tomyam paste brand knorr

1 batang serai di ketuk

4-5 helai daun limau purut

1/2 inci lengkuas di hiris nipis

5 biji cili padi di ketuk 

udang, sotong dan isi ikan dori

carrot, tomato cherry, broccoli, baby corn and apa saja sayur yang anda suka

1 biji limau nipis – di ambil jusnya

garam secukup rasa

dan air secukup cukupnya ;-)

 

Cara-cara

masukkan air ke dalam periuk beserta dengan udang, sotong, bawang putih, serai, carrot, lengkuas, pes tomyam, bawang besar, daun limau purut

biarkan sehingga mendidih then masukkan broccoli, baby corn, isi ikan, garam dan jus limau nipis

didihkan sekejap then masukkan tomato cherry

angkat dan boleh lah di tabur dengan daun ketumbar tapi saya takde daun ketumbar maka takyah tabur lah ye :D

2011-02-147

Thursday, February 17, 2011

bubur pulut hitam

 

2011-02-17

tengah hari semalam buat bubur pulut hitam gara gara kempunan tak sempat makan bubur ni masa kenduri kat rumah my mother itu hari

nasib baik ada pulut hitam ni kat rumah..itu pasal lah terlebih rajin sikit nak membuatnya semalam. saya ni takde lah suka sangat makan bubur ni tapi kempunan punya pasal, saya buat jugaklah lagi satu tak sangka pulak hasya suka makan… banyak jugak kami berdua makan petang semalam sudahnya dinner malam tadi kami hanya makan ini saja :D

2011-02-171

anyway, macam ni je lah our dinner tiap kali the other half takde. saya ikut je apa yang hasya makan tapi saya punya portion tu mesti lah lagi mengancam hehe :-)

owh okay, here’s the recipe for bubur pulut hitam

bahan bahan

1 cawan beras pulut hitam – cuci dan toskan

6 cawan air

sedikit garam

sekeping gula melaka

600 ml santan

daun pandan

cara cara

rebus pulut hitam dengan air sehingga kering airnya atau sehingga pulut tadi masak dan lembut

then masukkan santan, gula melaka, garam dan daun pandan

biar sehingga mendidih..siap

** boleh juga di campur sagu tapi kat rumah tkde sagu, so saya tak campur lah :D

2011-02-172

saya suka makan bubur ni selepas disejukkan dalam peti ais…hmmmm yummeh!

Wednesday, February 16, 2011

daging masak halia agaaain

dapur tak berasap sangat sebab tak cukup orang dalam rumah ni

nak baking baking lagi lah malas :-)

nak lipat baju pun malas

nak iron baju laaagilah malas

hmmm semua malas lah :D

anyway, here’s another version of daging masak halia that i made a couple of days ago

2011-02-144

kali ni add sikit worcestershire sauce….hmmm sedap!

 

BAHAN BAHAN

350gm daging di hiris nipis 
  
3 tbs kicap lemak manis

2-3 inci halia - di hiris nipis ( i suka banyak)

1 ulas bawang putih di potong dadu halus

1 table spoon Worcestershire sauce

sedikit garam

1 cawan air

2 pokok daun bawang
minyak untuk menggoreng

 

CARA CARA

panaskan kuali then tumis bawang putih dan halia hingga wangi

then masukkan daging  dan air

biarkan daging di atas api dan kacau sehingga kering airnya  (kalau daging masih keras, tambah air and tutup kuali tu dengan tuding periuk) biar hingga daging empuk

bila daging dah empuk masukkan kicap dan worcestershire sauce dan sedikit garam
akhir sekali masukkan daun bawang

siap dan sedia untuk di hidang

2011-02-145

Tuesday, February 15, 2011

pasta olio e aglio and chicken salad

 

2011-02-14

 

another simple dinner to satisfy mommy and papa’s hungry tummies :D

as for hasya, she prefers pasta with vege soup..tak main la baked pasta ke fried pasta ke..salad laaagi lah dia tak makan

as usual bila tiba makan pasta ni sebab si tukang masak agak tidak rajin ler tuuuu.. bila rebuskan pasta for hasya, amik skali untuk diri sendiri kan! lucky the other half tak kisah apa i masak…dia makan aje cuma i kena avoid cooking macaroni and lasagne bila the other half ada kat rumah..dua dua tu the other half kurang suka memakannya….lelain pasta dia makan aje :D

anyway, here’s the recipe

2011-02-141

pasta olio e aglio

bahan bahan

any types of pasta ( saya guna shell pasta) rebus sehingga lembut – toskan dan masukkan dalam bowl

sedikit olive oil

sebiji bawang putih – potong dadu kecik2

sedikit garam dan coarse black pepper

beberapa helai fresh parsley – chopped

cara cara

panaskan olive oil dan tumis bawang putih hingga wangi

then masukkan garam dan bleck pepper

gaul rata and tutup api

kemudian tuangkan bahan tumis tadi ke dalam bowl yang berisi pasta tadi dan gaul rata

taburkan skali daun parsley tadi

hidang waktu panas panas….sedapp

 

untuk salad pula

2011-02-142

bahan bahan

daun salad

sedikit red and green capsicum – hiris nipis

beberapa biji tomato cherry

sedikit carrot – di sagat kasar

beberapa keping chicken breast di salut dengan blackpepper sauce dan di grill hingga masak

1 tbsp olive oil

2 tbsp apple cider vinegar

cara cara

cuci dan toskan semua sayuran dan masukkan ke dalam salad bowl

kemudian tuangkan olive oil dan apple cider vinegar ke dalam salad bowl tadi dan gaul rata

bila nak makan, letakkan salad tadi ke dalam pinggan dan hiaskan dengan grilled chicken breast tadi

** untuk the other half saya letakkan sedikit low fat mango yogurt sebagai salad dip sebab dia kurang suka salad kosong macam gini

2011-02-143

p/s untuk semua muslimin, selamat menyambut maulidur rasul dan selamat bercuti ye!

Monday, February 14, 2011

ikan kerisi singgang pedas

 

2011-02-122

 

i have a confession to make.  seumur hidup tak pernah masak and makan singgang pedas ni walaupun slalu tengok mak mentua masak bila balik kampung. the other half pulak suka makan ikan singgang pedas ni tapi tak pernah suruh i masakkan sebab agaknya mak dia masak lagi sedap kot ;-)

then, semalam out of the blue tetiba dia mintakkan i masak ikan kerisi singgang pedas…mak aihhhh sungguh tak reti nya sebab all this while mak mentua yang buat and i tak pernah amik kisah pun camner nak buatnya sebab i tak pernah teringin nak makan tapi sebab takut nanti ada orang kempunan nak makan singgang maka i dengan baik hatinya agree aje lah…

lepas beli ikan kerisi, terus call mak mentua tapi mak mentua takde lah pulak…hadoiiiii terpaksalah guna khidmat encik google and bila dah google terjumpa lah resepi singgang ikan kat rumah kak nor ni :D

tima kasih ye kak nor, suami saya kata sedap and dia suka…pasni boleh masak singgang lagi lah gamaknya ye :D 

 

 

 

ini resepinya, saya cnp je dari kak nor

 

BAHAN BAHAN

1 ekor ikan kerisi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1bj cili merah
3 bj cili api merah ~ ni kalau nak lebih pedas
1/2 in kunyit hidup
3 hiris lengkuas
3 keping asam keping
secubit belacan ~ jika suka
garam
sedikit gula ~ jika suka
daun kesum
air

saya masukkan beberapa biji tomato cherry

cara cara
Blend/kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api, kunyit hidup dan belacan.
Masukkan ke dalam periuk (kalau guna periuk tanah lagi sedap) dan masukkan air secukupnya.
Masukkan juga asam keping dan lengkuas.
Masaklah hingga kuah mendidih dan masukkan ikan kerisi serta garam.
Tunggu sehingga kuah mendidih baru la dimasukkan daun kesum.
Masakkan sekejap lagi baru la dipadamkan api.
Hidangkan panas2 dgn nasi putih dan sambal belacan.

 

source: secubitgaram

 


2011-02-123

Sunday, February 13, 2011

kek lapis capuccino

 

010-1

dua hari lepas ada kawan minta i buatkan blueberry cheese layer cake. bila dah buatkan untuk kawan, mula lah hati meronta nak makan layer cake jugak. mula tu terasa nak buatkan chococolate cheese layer cake ni tapi cream cheese pulak dah habis

sudahnya terpaksa satisfied with this capuccino layer cake.

mak aihhhh first time buat layer cake yang ada more than 20 eggs…hadoiii nasib baik tak tersalah kira eggs tu…pasni takmo buat dah kalau banyak bebenor guna telur…dah muak dengan bau telur arrrrr :D

eh, eh, muak masa tengah pecahkan telur je sebab bila makan tak muak pun ahaha :D

hokkay, here’s the recipe (dah lama sangat dapat resepi ni…ada kawan bagi and now ni dia pun ntah mana dah peginya)

 

 

2011-02-113

 

BAHAN BAHAN

bahan A

23 biji telur kuning

5 biji telur putih

240gm gula caster

130 gm tepung gandum (saya guna tepung hong kong)

1 tbsp ovalette

1 tbsp vanilla essence

bahan B

5 tbsp susu pekat manis

430 gm butter (saya guna anchor)

bahan lain

2 tbsp cappucino paste

 

CARA CARA

pukul bahan A sehingga gebu, ketepikan

dalam bekas lain pukul bahan B sehingga gebu juga

then campurkan adunan bahan B ke dalam adunan bahan A

bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian di biar pd warna asal dan satu bahagian lagi di campur dengan capuccino paste.

guna pan 8 x 8, sapukan butter pada bahagian bawah dan tepi

untuk lapisan pertama, masukkan 4 tbsp adunan warna asal tadi ke dalam baking pan dan bakar pada suhu 175 degree selama 5-10 minit atau sehingga kekuningan..guna api atas bawah ye!

then keluarkan dari oven presskan lapisan pertama tadi sebelum masukkan lapisan kedua

lapisan kedua adalah lapisan capuccino dan bakar lapisan kedua dan seterusnya dengan menggunakan api atas sahaja pada suhu 150-175 degree dan make sure pintu oven terbuka sedikit ye! (selang selikan warna capuccino dengan warna asal ye)

make sure keluarkan cake dari oven bila dah berwarna kekuningan dan make sure presskan setiap lapisan yang sudah di bakar sebelum masukkan adunan seterusnya

untuk lapisan terakhir, i tutup pan tadi dengan aluminium foil and then bakar guna api atas bawah selama 15 minit

 

006

p/s

bila dah siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul2 sejuk sebelum dipotong.

saya suku potong kecik2 dan bungkus dengan aluminium foil and simpan dlm freezer..bebila masa buleh makan ngeh ngeh ngeh :D

and here’s my lapis hawflakes orange that i made for my brother’s hantaran the other day…nampak tinggi tu sebab i letak kek tu atas polysterine ye! btw, cantik tak kotak hantaran yg i hias tu? ahahaha :D

2011-02-114

more stories on the wedding is here and here

 till then happy weekend peeps!

Saturday, February 12, 2011

sambal ijo yang tak ijo

 

gara gara keterlupaaaaan yang cili besor ijo/cili api ijo takde  :O

tapikan, nak makan sambal ijo punya pasal, sanggup jugak ku goreng and ku tumbuk cili ijo manja manja tu

sudahnya 2 pinggan nasi jugak ku makan siang tadi ahaha :D

2011-02-13

anyway, keterujaan nak makan sambal ijo ni sebab nampak kat rumah cik som itu hari….jadi tengahari tadi i pun pi lah curi2 masuk dapur dia jap :D

ini dia resepi sambal ijo ni, bezanya CS tk taruk bawang putih, i taruk setengah ketul je pun…itu je la…and of course lah my cili ijo tu kurang ijo nye tapi kepedasannya sungguh tahap gaban…pedas gilos rupanya cili ijo manja manja yang my mother slalu buat solok lada tuh

bahan bahan

3 biji cili hijau dan beberapa biji cili api (suka hati nak pedas mana ye) – in my case i guna cili hijau manja tu sebanyak 4 biji je (manyak fedas tau!)

1/2 biji bawang putih

1 biji bawang merah yang sederhana besarnya

sedikit belacan (about 1”" kot)

sedikit minyak masak (about 1-2 tbsp kot) tadi saya guna 1 tbsp je

sedikit ikan bilis – td saya guna sejemput je (kalau besar jemput tu..bykla ikan bilis tu ye hahaha)

 

cara cara

panaskan non stick pan and goreng semua bahan di atas sehingga lembut

then tumbuk je lah dalam lesung batu ikut kelumatan yang anda ingin kan

saya lapar sangat siang tadi maka saya tumbuk kejap je (tk mcm CS yg tumbuk bersopan santun macam putri saadong tu…anyway, pada siapa yang makan tu sila kunyah lelama kasi lumat la ye!

 

 

2011-02-121

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails